Velayet Bilgileri

Velayet Hakkı Sahibinin Yeniden Evlenmesi 0 61535

Velayet Hakkı Sahibinin Yeniden Evlenmesi

Çiftler boşanma kararı aldıktan sonra birçok sorunla baş etmeyi göze almak zorunda kalırlar. Müşterek çocuk sahibi iseler sadece kendi yaşamlarından değil, en önemlisi hayata getirdikleri çocuklardan da sorumludurlar. Bu yüzden yasalarımızda çocuklarımız için alınan kararlar, öncelikli olarak onların menfaatleri doğrultusundadır. Müşterek çocuk ya da çocuklar gözetilerek boşanma sürecinin gerçekleştirilmesi gerekir.

Velayet Hakkı Nedir?

Boşanma sonrası çocuğun ikametinin belirlenmesi süreci velayet davalarında görülür. Velayet hakkı, çocuğunun yanında kalma ayrıcalığının boşanan taraflardan birine sunulmasıdır. Boşanma davalarında genelde ebeveynlerin anlaşmazlık yaşadığı konudur ve anlaşmalı ya da çekişmeli durumlarda bu konu üzerinde son karar çocuğun üstün yaşam kalitesi doğrultusunda mahkemenindir.

Boşanma esnasında velayet kararı, çocuğun en iyi düzeyde yaşamına devam edeceği tarafta büyümesi yönünde alınır. Böylelikle velayet sahibi çocuğun öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak üzere iken diğer taraf çocuk ile kişisel ilişki kurarak hem kendi hem de çocuk için olan maneviyatı sağlamak yükümlülüğüne girer. Ayrıca çocuğun bakım, sağlık, eğitim gibi giderlerine ekonomik gücü ölçüsünde maddi olarak yardım etmek sorumluluğunu üstlenir.

Velayet Hakkı Kime Verilir?

Boşanma sonrasında velayet hakkı çocuğun menfaatine doğrultusunda anne ya da babaya verilir. Küçük çocukların velayeti genellikle anneye verilir ki, bu oldukça hakkaniyetli bir durumdur. Anne, çeşitli nedenlerle çocuğa bakamayacak durumda ise velayet diğer ebeveyne de verilebilir. Sonuçta mahkeme kararını alırken çocuğun ihtiyaçlarına yönelik tespitlerde bulunur. Velayet hakkı düzenlenirken çocuğun yaşı uygunsa görüşleri de alınabilir.

Birden fazla çocuk söz konusu ise, uzmanlar çocukların birlikte büyümesinin sağlıklı olduğu konusunda hem fikirdir. Fakat bazen karar yetisine sahip çocuklar farklı tercih yapabilirler ve mahkeme bu durumu uygun bulursa velayetleri farklı ebeveynlere verilebilir.

Velayet Hakkı Hangi Hallerde Sona Erer?

Türk Medeni Kanununun 183. Maddesi gereği “ Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılınması halinde hâkim re’ sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”

Yukarıdaki maddede sayılan durumlardan herhangi birinin yaşanması halinde velayet sahibi olmayan anne ya da baba velayet değiştirme davası açabilir. Ya da zorunlu durumlar karşısında böyle bir karar mahkemece verilebilir.

Bu maddeyi biraz daha açarsak;

Boşanmış anne ya da babanın yeniden evlenmesi durumu çocuğu olumsuz yönde etkiliyorsa,

Velayet sahibi kişinin, yaşadığı yeri değiştirmesi ve çocuğun onunla gidememesi,

Velayet sahibinin ölmesi,

Velayet sahibi kişinin çocuğa bakacak yetisini kaybetmiş olması durumları velayetin değişmesi için nedenler olarak sayılabilir.

Velayet Hakkı Sahibinin Yeniden Evlenmesi Durumunda Ne Olur?

Velayet hakkı sahibinin yeniden evlenmesi durumu tek başına velayet hakkının kaybedilmesi için neden değildir. Velayet sahibi anne ya da babanın, yeni evliliği çocuğun menfaatini zedeliyorsa, onda fiziksel, ruhsal, ahlaki yönde olumsuz etkiler yaratıyorsa velayet sahibi velayet hakkını kaybedebilir.

Velayet sahibinin yeniden evlenmesi durumunda çocuk üzerindeki sorumluluklarını aksatması kanıtlanır ise mahkeme velayetin değiştirilmesine karar verir ya da bu konudan şikâyetçi olan velayet sahibi olmayan ebeveyn dava açabilir. Yeni durumun çocuğunu olumsuz yönde etkilediğini kanıtlamak koşulu ile velayeti alabilir. Mahkeme karşı tarafın da velayeti hak etmediğini düşünürse çocuk için vasi atayabilir.

Yasalarımız çocuklarımızın hakları konusunda oldukça hassastır. Mahkeme boşanma davalarında çocuğu gözetir ve onun korunması yönünde kararlar alır. Bu kararlar, sadece boşanmanın gerçekleştiği zaman zarfı için değil çocuğun tüm yaşamını kapsayan süreçleri düşünülerek verilmektedir.

Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Ziyaretçi Yorumları

    Yorum Yapabilirsiniz

    Önemli Uyarı

    dedektif.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.



    

    Copyright © 2018 | İzmir Özel Dedektiflik Bürosu | İzmir de Yasal Eş Takibi 444 7 635 Tüm Hakları Saklıdır.

    iz ajans
    WHATSAPP
    ile iletişime geç